Кажи ми какво играеш и ще ти кажа какви са потребностите

...
Кажи ми какво играеш и ще ти кажа какви са потребностите
Коментари Харесай

Игрите, които играем: Символиката на играчките

Кажи ми какво играеш и ще ти кажа какви са потребностите ти - от детските игри най-добре се схваща по какъв начин малките възприемат заобикалящият ги свят, какви дефицити изпитват сега и какво желаят от фамилната среда. Всички техни стремежи се показват посредством знаци - посредством самите играчки или дейностите, които те правят с тях.

Пример: момиче на четири години винаги насочваше дейностите си към игра на коне. В началото му строеше къща, в която да живее, представяйки си, че е най-хубавият кон (Спирит от едноименния анимационен филм). Той раждаше малко конче, като събитието се повтаряше всеки ден.

След приемане на информация, че това е любимият филм на момичето и ревизиране на наличието му, прави усещане, че конят, който имитира в играта, е мъжки.  Освен това, детето непрекъснато носи със себе си това животно под формата на разнообразни играчки.

За да добиете по ясна визия за направените по-късно догатки, ще дам повече информация за положението на детето. То постъпва при нас със деклариран проблем нараснала експанзия, след схващане, че ще има братче.

Наблюдавайки играта, могат да се изведат няколко догатки:

- Детето се усеща лимитирано и натоварено със свръхочаквания;

- Няма изясненост във връзка с бременността и възникването на бебета.

Тук няма да изпадам в детайлности, че детето се намира в Едиповата фаза, при която се следи конкуренция с майката, както и че е в развой на създаване на женски модел на държание. Само ще проучвам символиката на играчките в тази игра и каква роля имат те.

Тръгвайки от това, че конете са любимите животни на детето, както и облика на Спирит във кино лентата, се изведе първото сложено съмнение по отношение на ограничеността на момичето и неналичието му на независимост.

Символът на коня се асоциира точно с това, че можеш да правиш, каквото искаш и си свободен в действията си. Насочването ми към този детайл от облика на животното се дължи и на информацията, че момичето още на 2 години постъпва в ясла, където се слагат условия.

Също по този начин, майката непрестанно държи детето да съблюдава избрани правила на държание, които не подхождат на възрастта му. Постоянно е записвано в кръжоци, които не са по-негово желание, където то се състезава с по-големи деца. В играта конят се разтоварва от седлото и юздата, с цел да бъде свободен.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР